Telefon: 0748.203.470 / 0748.203.479

La o distanta de numai 30km de municipiul Buzau si la 6km de DN1 B, satul Badeni este situat pe versantul dealului Istrita la o altitudine de aproximativ 500m fata de nivelul marii.

Acest amplasament are avantajul de a oferi un peisaj deosebit la orizont, cu deschiderea care cuprinde zona Buzau – Ploiesti cu toate culturile posibile acestor locuri: vii, cereale si livezi. Diversitatea culturilor laolalta cu satele din campie ofera ochiului peisaje diferite colorate in functie de anotimp.

Satul Badeni ofera o oaza de liniste si relaxare deoarece nu este un loc de tranzit. In sat sunt doar case de vacanta si cateva case ale localnicilor.

 

Atractii turistice

Pentru cei dornici de excursii in aer liber, locul ofera mai multe posibilitati:

Biserica Sf. Nicolae din Badeni

Biserica cu Hramul “Sfantul Nicolae” este construita in forma de corabie, doar din barne de stejar in jurul anului 1600 – in timpul domniei lui Mihai Viteazul – ca locas de rugaciune pentru locuitorii acestui sat care in anul 1615 avea cateva zeci de familii.

Chilia lui Ambrozie

Este o locuinta rupestra din sec al XVIII-XX (supranumita si Piatra lui Ambrozie sau Chilia lui Ambrozie), declarata monument istoric. Aici a locuit in sihastrie monahul Ambrozie.

De aici se pot face excursii in punctele turistice deosebite ale judetului:

  • Castrul Roman de la Pietroasele (15 minute)
  • Locul unde a fost descoperit tezaurul “Closca cu puii de aur” in 1837 (15 minute)
  • Sarata Monteoru (20 minute)
  • Satul Dacic (30 minute)
  • Manastirea Ciolanu (1 ora)
  • Tabara de sculptura de la Magura (1 ora)
  • Vulcanii Noroiosi (1 ora si 30 minute)
  • Barajul de acumulare de la Siriu (2 ore)

Clima

Satul Badeni beneficiaza de cele mai bune conditii climatice si  temperaturi favorabile datorita expunerii sudice a dealului Istrita, situat la contactul cu Campia Romana, la altitudine maxima de 751m.

In anotimpurile reci (toamna tarzie, iarna si primavara timpurie), zona satului Badeni este predominant insorita, cu o diferenta de temperatura de aproape 10 grade Celsius.

In mod obisnuit, ceata specifica zonei de campie nu urca in zona de deal. Atunci cand la camp predomina aceasta ceata, ofera impresia unei intinderi imense de apa.

Datorita asezarii satului, se pot observa fenomenele meteorologice, curcubee, fulgere, locurile din zona de campie in care ploua sau este soare.

 

Specificul zonei

Prelucrarea pietrei a fost o ocupatie a locuitorilor din zona pana aproape de anii 70, din ea obtinandu-se diverse obiecte cum ar fi: marmura funerara, rasnite pentru cereale, teici (vase pentru hranitul animalelor). Acum piatra se foloseste doar in constructii, zidiri de pivnite sau placari ale locuintelor (fatade).

Conditiile geografice si climaterice au permis dezvoltarea unor mari suprafete viticole pe dealul Istrita. In 1893 s-a infiintat aici una din primele statiuni de cercetare viticola din Romania iar din 1924 aceasta a devenit prima statiune viticola si oenological din tara.*

*Pietroasele – Un tezaur la Poalele Istritei, monografie, 2002